Het wespenseizoen komt eraan

Een wesp op haar nest

Na al die maanden grauw en grijs weer kijken we allemaal zo langzaamaan uit naar de zomer. Maar naast het seizoen van de terrasjes en de barbecues, is de zomer ook het seizoen waarin veel insecten, zoals wespen actief zijn. Maar wat doe je als je een wespennest, of erger nog, een nest van de gevreesde Aziatische hoornaar vindt?

Verdelgen of niet?

Ook al boezemen wespen bij veel mensen toch wat schrik in, eigenlijk zijn het erg nuttige beestjes. Ze bestuiven ook bloemen, en hun dieet bestaat namelijk vooral uit vliegen en muggen: insecten die we ook liever kwijt dan rijk zijn. Wespennesten worden dan ook niet altijd verdelgd. Enkel wanneer de wespen hun nest gebouwd hebben op een hinderlijke plaats, of waar het veel gevaar oplevert voor mensen zal de brandweer tussenkomen. Ook belangrijk om te weten is dat bijen en hommels nooit verdelgd worden. Het zijn immers beschermde dieren. Als je toch erg veel last hebt van een bijennest of een nest hommels, kan je altijd een lokale imker contacteren die deze dieren een nieuwe thuis kan geven.

Wat met Aziatische hoornaars?

Sinds enkele jaren zijn er in Vlaanderen ook Aziatische hoornaars te vinden: een wespensoort die (zoals de naam het al doet vermoeden) uit Azië is overgekomen. In tegenstelling tot de inheemse wespen eten de Aziatische hoornaars vooral honingbijen en vormen ze zo een bedreiging voor de lokale bijenpopulaties. Hun nesten moeten dus verdelgd worden. Provincie Oost-Vlaanderen en gemeente Moerbeke werken hiervoor samen met RATO vzw waardoor de bestrijding gratis is voor wie het nest meldt. Een nest gespot? Meld het dan bij Vespa-watch.

Hoe zie ik juist het verschil?

Het kan soms moeilijk zijn om te weten of je nu een bij, een wesp of een hoornaar ziet. Bovendien zijn er van elk van deze geel-zwart gestreepte beestjes nog enkele ondersoorten die identificatie niet makkelijk maken. Gelukkig heeft Vespa-watch een uitgebreide gids gemaakt die de verschillende soorten en hun verschillen onderling op een rijtje zet.

Alles op een rijtje

  • Nesten van bijen en hommels worden nooit verdelgd, hoogstens verplaatst door een imker.
  • Wespennesten worden enkel verdelgd als ze hinder of gevaar opleveren voor de mensen. Vraag een verdelging aan via het contactformulier op de website van de brandweerzone. Dit kost 40 euro op privéterrein, en is gratis aan te vragen als het nest zich op openbaar terrein bevindt.
  • Nesten van Aziatische hoornaars worden gratis verdelgd door een erkend bestrijder. Meld ze op de website van Vespa-watch.