Anton van Wilderodehuis

Anton van Wilderode, schuilnaam voor Cyriel Coupé, leefde van 1918 tot 1998. Hij was priester, leraar en flamingant, maar hij werd in Vlaanderen vooral bekend als dichter en als vertaler van het volledige werk van Vergilius. 

Naast tal van onderscheidingen kreeg hij de eretitel ‘doctor honoris causa’ van de KU Leuven en won hij in 1980 de driejaarlijkse staatsprijs voor poëzie en in 1987 de staatsprijs als bekroning van zijn literaire loopbaan. 

In Moerbeke werd hij geboren en groeide hij op. In 1975 liet hij dicht bij zijn geboortehuis deze woning bouwen waar hij woonde tot 1996. Zijn poëzie is onmiskenbaar geïnspireerd door zijn thuis in het Waasland.

Eind 2017 kwam het Anton van Wilderodehuis in gemeentelijke eigendom: een mooie kans om de herkenbaarheid van zijn voormalige woonst in Moerbeke te versterken en de herinnering aan de literaire duizendpoot levendig te houden. Eind 2023 werd het concept realiteit: de voortuin werd heraangelegd tot een uitnodigende en toegankelijke ontmoetingsplaats voor jong en oud waar ruimte moet zijn voor nieuwe, culturele initiatieven. Zonder de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) was deze realisatie niet mogelijk geweest.

Rondleiding Anton van Wilderodehuis

Het voormalige woonhuis van Anton van Wilderode werd na zijn overlijden een museum en een studie- en ontmoetingsplek voor cultuurliefhebbers. Aan het woonhuis van de dichter is sinds zijn overlijden niets veranderd. Ook het interieur bleef zoals Van Wilderode het had ingericht. Naast zijn dichtbundels en ander werk, zijn archief, zijn verzameling dagboeken en zijn uitgebreide bibliotheek bevinden zich hier meer dan 360 kunstvoorwerpen en antieke meubels die de dichter heeft verzameld, gekregen of gekocht.

Het huis wordt beheerd door het Anton van Wilderodegenootschap, dat als doel heeft de betekenis van de dichter Anton van Wilderode voor de Vlaamse cultuur en literatuur in ere te houden en de interesse voor hem en zijn werk levendig te houden, in het bijzonder door het nemen en het coördineren van initiatieven in en rond het voormalige woonhuis van Anton van Wilderode.

Een bezoek met rondleiding aan het Anton van Wilderodehuis is mogelijk na aanvraag via de website www.antonvanwilderode.com of via mail antonvanwilderodegenootschap@outlook.com.

Anton van Wilderode aan het schrijven aan zijn bureau
Anton van Wilderode
Anton van Wilderodehuis
Anton van Wilderodehuis