Heilig Hartkerk

De Heilig Hartkerk ligt in de Kruisstraat, een Moerbeekse wijk nabij de grens met Nederland. De geschiedenis van deze kerk gaat terug naar tot 1651. Bisschop Triest gaf in dat jaar toestemming om een grenskapel te bouwen voor de gelovigen van Beoostenblij, het huidige Axel (Nederland).

In 1687 kreeg de pastoor toestemming om de kapel te verplaatsen naar het beter bereikbare Koewacht. Deze kapel werd de basis voor de latere Sint-Phillipus en Jacobuskerk. Pas in 1908 werd de kerk gebouwd die we vandaag kennen.

De oostelijk georiënteerde kerk staat in het midden van een aangelegde tuin, plein en een achterliggend kerkhof. Rond het aangelegde plantsoen vooraan, kan je langs de zeven blijde en droevige mysteries van Onze-Lieve-Vrouw wandelen. Elk van deze zeven kappelletjes beeldt een van de mysteries af met opschrift.

Aan de toegangspoort van het kerkplein hangt een gedenkteken voor de Tweede Wereldoorlog. Op 27 mei parachuteerde de bemanning uit hun oorlogsvliegtuig op terugvlucht naar Glatton, Verenigd Koninkrijk. Het vliegtuig, de Flying Fortress, stortte neer tijdens de missie. Het gedenkteken eert de herinnering van de gesneuvelden tijdens deze missie.

08 Rita Verheedt