Stationsgebouw

Het huidige bibliotheekgebouw was oorspronkelijk het treinstation van Moerbeke. Tot 1910 stond het stationsgebouw aan het begin van de Statiestraat. Nadat dit in verval raakte, werd een typisch treinstation met zadeldak gebouwd op de huidige locatie.

Van 1866 tot 1960 was het station van Moerbeke een vertrekplaats voor drie spoorlijnen:
Via Daknam naar Lokeren
Via Wachtebeke naar Zelzate
Via Klein-Sinaai naar Stekene

In het begin van de 20ste eeuw vertrok hier tijdelijk een tramlijn naar Nederland. In 1960 werd het station gesloten voor reizigersverkeer, maar het station bleef nog jaren dienst doen als vertrekplaats voor Lijn-bussen. De Suikerfabriek gebruikte de sporen tot 2007 voor het vervoer van suikerbieten.

De suikerfabriek werd opgericht als Sucrerie Jules De Cock & Compagnie  in 1869 en werd later overgenomen door de familie Lippens. Tot de sluiting in 2007 was de suikerfabriek niet weg te denken uit het industrieel landschap van Moerbeke. Tot op de dag van vandaag drukt deze geschiedenis zijn stempel op de dorpsidentiteit van Moerbeke.

Vandaag doet het gebouw dienst als openbare bibliotheek. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd tijdens de renovatie in 2011 in alle eer hersteld en aangevuld met een moderne bijbouw. In het gebouw vind je nu:

Bibliotheek
Leescafé
Ontmoetingsruimte
Tentoonstellingsruimte

Oud stationsgebouw

moerbeke-waas

Stationsgebouw voor renovatie

Station_Moerbeke_1

Stationsgebouw vandaag

bibmoerbeke