Ben je 65+, zwanger, kwetsbaar of werk je in de zorg? Bescherm jezelf en anderen, laat je vaccineren tegen covid en griep. Dit zorgt ervoor dat je minder ziek wordt. Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak bij je huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in waarop ze vaccineren tegen covid en griep. Opgelet! Niet elke apotheek gaat vaccineren. Op apotheek.be vind je de apotheken waar je op afspraak een vaccin kan halen in jouw buurt.

Waarom vaccineren?

Veel personen lieten zich in het verleden al vaccineren tegen covid of griep. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Daarom kun je je het best opnieuw laten vaccineren in de herfst, voor covid en griep de ronde doen. 

Werd je al besmet met griep of covid? Dan kreeg je immuniteit een boost, maar het is niet zeker dat dat voldoende is om je te blijven beschermen. Als je kwetsbaar bent, is het aanbevolen om je opnieuw te laten vaccineren.

Wanneer vaccineren?

Het is belangrijk je tijdig te laten vaccineren:

  • Covidvaccinatie best voor eind oktober.
  • Griepvaccinatie vanaf midden oktober.

Tegen covid en griep zijn er aparte vaccins, maar die kunnen wel op hetzelfde moment gegeven worden. De vaccins worden op verschillende plaatsen op het lichaam gezet, bv. één per arm. 

Welk vaccin?

Vanaf 12 jaar gebeurt vaccinatie tegen COVID-19 meestal met een mRNa-vaccin (Pfizer of Moderna). Voor griep wordt het vaccin elk jaar aangepast aan de verwachte griepvarianten.

Veilige en doeltreffende vaccins

De beschikbare vaccins tegen covid en griep beschermen zeer goed tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Mogelijke bijwerkingen:

  • Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, en duren ook maar een paar dagen.
  • Soms treedt op de plaats van de prik lokaal wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over.
  • In slechts heel zeldzame gevallen kunnen ernstige bijwerkingen optreden. 
  • Ook als je griep- en covidvaccinatie op hetzelfde moment krijgt, zijn bijwerkingen bijna altijd mild. Je kan wel wat meer koorts of spierpijn hebben dan als je de vaccins apart krijgt

Hoeveel kost een vaccin?

Het vaccin tegen covid is voor iedereen gratis. Het vaccin tegen griep is niet gratis, maar als het voor jou aanbevolen is, wordt het grotendeels terugbetaald via de ziekteverzekering. Het kost dan minder dan 5 euro. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere voorzieningen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen. De kostprijs van toediening van de vaccins is afhankelijk van wie ze toedient. Misschien betaal je het bezoek aan bijvoorbeeld je huisarts. Meer info op laatjevaccineren.be.

Andere voorzorgsmaatregelen om luchtweginfecties te voorkomen

Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent. 
  • Hoesten en niezen? Gebruik een papieren zakdoek en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in je elleboog.
  • Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt.