Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een mooie, onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. De microscopisch kleine bandharen verspreiden zich via de lucht. In de loop van de maand juli neemt de hinder van de haren af want dan verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en in augustus groeien ze uit tot de vlinder.

Openbaar domein

Op verschillende eiken in Moerbeke zijn in de zomerperiode nesten van eikenprocessierupsen te zien, zo ook op de parallelweg langs de E34. Deze weg is in het beheer van Agentschap Wegen en Verkeer, dat er met zijn huidig beleid voor kiest om de rupsen niet te bestrijden. Op plaatsen waar veel mensen komen is bestrijding noodzakelijk, op andere plaatsen is het weinig nuttig. In natuur- of bosgebieden wordt het biologisch evenwicht normaal gezien behouden via de natuurlijke vijanden en ondervindt de mens er weinig hinder van. Processierupsen op openbaar domein kan je melden op technischedienst@moerbeke.be of op 09 326 93 81

Privé domein

De bestrijding op privé domein gebeurt niet langer door de brandweer. Bekijk hier een lijst met aannemers die je kan contacteren.  

Meer informatie over eikenprocessierupsen is te vinden op de website van het Vlaams Instituur Gezond Leven.