Help mee de tijgermug te bestrijden

Een tijgermug op een blad

Misschien heb je al eens van de Aziatische tijgermug gehoord? Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen kan je deze mug treffen. De naam doet je misschien denken aan een grote mug, maar vergis je niet, het gaat over een kleine zwart-wit gestreepte steekmug.

Hoe de tijgermug verschilt van een gewone mug

Het duidelijkste uiterlijke verschil is natuurlijk de zwart-witte kleur van het lijf en de pootjes. Ze is ook iets kleiner dan de gewone mug, zo’n 4 à 5 millimeter. Het grootste probleem met deze mug is dat ze pas sinds kort voorkomt in België en mogelijk exotische ziektes met zich kan meedragen zoals dengue, zika en chikungunya. Daarbovenop is de tijgermug overdag actief en erg agressief. Gelukkig is op dit moment de kans nog erg klein dat een tijgermug in België drager is van een van die ziektes, maar om dat zo te houden moeten we hun aantallen zo laag mogelijk houden.

Wat kan je zelf doen

Er zijn drie manieren om mee te helpen de tijgermug te bestrijden.

– Geef de tijgermug geen lift. Wanneer je met de auto op reis geweest bent naar Zuid-Europa, controleer dan of je toevallig geen tijgermug mee hebt in de auto.

– Verhinder de kweek van tijgermuggen. Zoals elke steekmug heeft ook de tijgermug stilstaand water nodig om zich voort te planten. Vermijd dan ook dat er plasjes water blijven staan in je tuin, dek je regenton af met een muggengaas, maak emmers of kruiwagens leeg zodat er geen water in blijft staan, en reinig je dakgoot regelmatig.

– Investeer in biodiversiteit. De tijgermug staat op het menu van veel verschillende inheemse dieren. Vleermuizen, vissen, vogels, amfibieën, kevers, libellen, … Al deze dieren zorgen voor een natuurlijke, ecologische bestrijding van de tijgermug. Zorg dus voor rust- en nestplaatsen voor insecteneters in je tuin: een vogelnestkastje, een vleermuizenkast, plaats voor andere insecten en spinnen of een bio-diverse tuinvijver – alle bee(s)tjes helpen.

 

Meer info

Wil je meer lezen over wat jij kan doen, of het melden wanneer je een tijgermug gezien hebt. Ga dan naar muggensurveillance.be


In samenwerking met Logo Gezond+ vzw