Jodiumtabletten in huis halen niet nodig

De afgelopen dagen hebben verschillende inwoners jodiumtabletten afgehaald bij de apotheek naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel het zeker een goede reflex is, is het in deze situatie niet nodig.

Situatie wordt opgevolgd

De Belgische en Europese overheden én het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) volgen de situatie op de voet. Deze situatie vormt op dit ogenblik geen gevaar voor de Belgische bevolking. Jodiumtabletten in huis halen is in deze situatie dus niet nodig. 

Gebruik jodiumtabletten

De Belgische overheden raden sinds 1999 aan dat mensen die binnen een straal van 20 km rond een nucleaire site wonen, jodiumtabletten in huis te halen. Deze aanbeveling werd in 2018 uitgebreid naar alle personen en collectiviteiten op het Belgische grondgebied die verantwoordelijk zijn voor kinderen. Dit betekent concreet dat elke Belg naar een apotheek kan gaan om een gratis doos jodiumtabletten af te halen.

Koop niet online

De jodiumtabletten zijn gratis verkrijgbaar in elke apotheek in België. Om ze in huis te halen heeft het dus geen zin om ze online te kopen, hetzij via online verkoopsites of op andere manieren. De overheden en apotheken beschikken over een grote voorraad die ter beschikking kan gesteld worden aan de bevolking bij een nucleair incident.  

Jodiumtabletten in huis hebben is een goede maatregel om je voor te bereiden op een nucleair incident. In het kader van de huidige situatie heeft het echter geen enkele zin om overhaast jodiumtabletten in huis te halen en in te nemen. 

Meer info?

Lees meer informatie op nucleairrisico.be 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.