Klimaatrobuuste Wase bossen

Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen in het Waasland

Heb jij een aangetast naaldbos dat je wil omvormen naar een gemengd bos dat beter bestand is tegen de klimaatverandering? Met het project ‘Klimaatrobuuste bossen voor het Waasland’ staan ze jou bij, zowel met centen als met advies. 

Nieuwe plattelandsproject Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland

Naaldbossen die massaal afsterven… we zagen het al in onze buurlanden en we zien het steeds vaker hier bij ons. De combinatie van bossen met slechts één boomsoort en de toenemende droogteperiodes maakt de bomen kwetsbaar. Als dan een plaag als de schorskever haar intrede doet, sterven de bomen massaal af. In België wordt het Waasland erg getroffen. Hier werden vorige eeuw veel naaldbossen aangelegd. Als je weet dat dit ook nog eens gebeurde op weinig vochthoudende zandgronden, verbaast het niet dat de klimaatverandering hier genadeloos hard inhakt. 

Met het nieuwe plattelandsproject Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland pakt de Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord samen met de gemeenten, en met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Oost-Vlaanderen, het probleem op grote schaal aan.

De doelstelling?

Samen met boseigenaars 50 hectare bos omvormen en zorgen dat het Waasland opnieuw groene, gezonde bossen heeft. De Bosgroep ondersteunt boseigenaars met de aanvraag van een kapvergunning en zorgt ervoor dat het rooien en plantklaar maken van het terrein aan een zeer voordelig tarief kan gebeuren. De heraanplant gebeurt met het oog op een gezond, veerkrachtig bosecosysteem. Hierbij is een gezonde mix van verschillende, standplaatsgeschikte bomen cruciaal. Er wordt een plan op maat gemaakt en ze helpen met de subsidieaanvraag.

Meer info?

Surf naar www.bosgroepen.be/klimaatrobuuste-wase-bossen of contacteer de projectcoördinator via jurre.baguet@oost-vlaanderen.be of 09 267 78 60.