Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland

Een beeld van een aangetaste den in een naaldbos

Twee jaar geleden startte de Bosgroep – samen met de Provincie en de gemeenten Waasmunster, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke – met een project om Wase naaldbossen veerkrachtiger te maken. Zij lijden vooral onder de klimaatverandering, zijn vatbaardere voor ziekten en plagen zoals de schorskever door de weersomstandigheden. Met de juiste boomsoort op de juiste plaats werd een bosecosysteem gecreëerd dat beter bestand is tegen de klimaatverandering.

Resultaten bekendgemaakt

Zaterdag 15 juni werden de resultaten bekend gemaakt in Hof ter Saksen in Beveren van de geleverde inspanningen tijdens de voorbije twee jaar. Er werden in totaal maart liefst 277 verjongingsgroepen of ‘kloempen’ geplant, 2870 meter bosrand aangelegd, 30.130 bomen geplant en daarmee 64,3 hectare bos klimaatrobuust gemaakt. Ook voor de Moerbeekse bossen was het project zeker waardevol; er werden 24 kloempen (kleine aanplantingen in bestaand bos in slechte staat) geplant, 160 meter bosrand aangelegd, 4,43 hectare bos klimaatrobuust gemaakt.

Vervolg van dit project

Het project krijgt een vervolg, met het recent goedgekeurde project ‘De Wase bosrenovatie’ wil men ook inzetten op het verhogen van de biodiversiteit en het verbeteren van de bosbodem om tot een gezond, veerkrachtig bosecosysteem te komen. De Bosgroep zal nieuwe technieken inzetten, zoals toevoeging van steenmeel bij verjongingroepen om de bosbodem op arme zandgrond te verbeteren en het gebruik van bio-afbreekbare wildbescherming. Met dit project zal enerzijds ingezet worden op de aanplant van kloempen in combinatie met bodemverbetering met steenmeel en anderzijds op bodemverbetering door toediening van steenmeel op locaties die tijdens het vorige project werden aangeplant. Op naar een waardevol vervolgtraject voor de Moerbeekse bossen!

Meer info

Bekijk de reportage die TV OOST over dit project heeft gemaakt.