Home » Wat kan je doen tegen de mazelen?
Wat kan je doen tegen de mazelen?
Mazelen is de besmettelijkste ziekte die er bestaat. Eén persoon kan tot 12 anderen besmetten die niet gevaccineerd zijn of de ziekte niet hebben doorgemaakt. Dit jaar maakt het virus meer mensen ziek dan andere jaren, dus moeten we er samen voor zorgen dat zo weinig mogelijk mensen besmet raken. Mazelen kunnen namelijk blindheid of allerlei andere ernstige complicaties veroorzaken.
Hoe herken je mazelen?
- Mazelen start als een verkoudheid met koorts, een lopende neus en hoesten. Je krijgt rode of waterige ogen en kunt je behoorlijk ziek voelen.
- Later verschijnen er vlekjes achter je oren die eerst over je gezicht en hals verspreiden en later over je hele lichaam. Als je een lichte huidskleur hebt zijn de vlekjes rood, als je een donkere huidskleur hebt zijn de vlekjes kleurloos.
- Meestal verdwijnen de symptomen na enkele dagen. Maar bij circa 20 à 25% van de patiënten kan de ziekte ernstige problemen veroorzaken, zoals een longontsteking, een hersenontsteking of blindheid. Dan moet je opgenomen worden in het ziekenhuis.
Wat bij een vermoeden van mazelen op kamp of op het speelplein?
Het grootste gevaar op besmetting is er op plekken waar er veel jonge kinderen samenkomen, zoals bijvoorbeeld op het speelplein of op een kamp. Zij hebben namelijk nog maar maximum 1 dosis van het vaccin gehad, en zijn nog niet volledig beschermd.
Het slechte nieuws is dat er geen behandeling voor mazelen bestaat, enkel medicatie om de symptomen onder controle te houden. Uitzieken is dus de enige optie. De beste optie is dan ook om je kind thuis te houden wanneer het symptomen vertoont en te bellen naar de huisarts. Ga niet zomaar naar de praktijk, zo kan je vermijden dat het virus zich verder verspreidt. Mazelen zijn besmettelijk van vier dagen voordat je de vlekjes ziet tot vier dagen erna.
Tenslotte, wanneer een arts bevestigt dat het ook echt om mazelen gaat, moet je dit melden aan het Departement Zorg van de Vlaamse overheid. Elk geval van mazelen moet immers gemeld worden.
Voorkomen is beter dan genezen
Gelukkig is er wel een effectief vaccin tegen de mazelen. Met twee doses van dit vaccin ben je er levenslang tegen beschermd. In Vlaanderen krijg je je eerste vaccinatie op 12 maanden, de tweede dosis volgt op de leeftijd van 9 jaar. Daarom ook dat jonge kinderen meer kans hebben om mazelen te krijgen: ze hebben nog maar 1 dosis gehad. Het is geen verplicht vaccin, maar dus wel zeker sterk aan te raden. Controleer of je gevaccineerd bent op je vaccinatiekaartje, op mijngezondheid.be of vraag het aan je huisarts.
Meer info
Meer info en allerlei andere nuttige links rond dit thema vind je op kindengezin.be.