Nieuw in Moerbeke, deelfietsen van Donkey Republic

Vrouw met oranje deelfiets van Donkey Rublic aan bushalte

Vervoerregio Waasland breidt het aanbod deelfietsen fors uit. Sinds 21 maart 2024 zijn 169 extra deelfietsen toegevoegd aan het aanbod van 150 elektrische fietsen. Het aanbieden van deelfietsen past volledig binnen Hoppin, de toekomstgerichte Vlaamse visie op mobiliteit. Daarmee zet Vlaanderen en de Vervoerregio in op efficiëntere en duurzamere verplaatsingen. Deelfietsen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Ze kunnen de eigen fiets of auto vervangen, maar zijn ook handig om de eerste of laatste kilometers van je reis af te leggen in combinatie met openbaar vervoer.

Er stonden tot vandaag in vervoerregio Waasland al 150 fietsen van deelsysteemaanbieder Donkey Republic, als onderdeel van een overeenkomst met Lantis. Dit aanbod wordt nu sterk uitgebreid met 115 klassieke en 54 elektrische fietsen. De vervoerregio koos hier 53 strategische locaties voor uit.

Intercommunale Interwaas verantwoordelijk voor uitrol

Voor de uitrol van deelfietsen krijgen de vervoerregio’s subsidies van de Vlaamse overheid. Elke vervoerregio stelt een penhouder aan om een opdracht uit te schrijven en een leverancier aan te stellen. In de vervoerregio Waasland staat Intercommunale Interwaas in voor de selectie en uitrol.

Ontdek het aanbod

Voortaan vind je aan de bibliotheek 4 elektrische deelfietsen. Benieuwd hoe het deelfietssysteem van Donkey Republic precies werkt? Dat ontdek je op www.donkey.bike/waasland.  Via de Hoppinpuntenzoeker op de website www.hoppin.be kan je per gemeente het volledige mobiliteitsaanbod op Hoppinpunten (in ontwikkeling) opzoeken. Hoppinpunten zijn plaatsen waar verschillende vervoermiddelen samenkomen die reizigers makkelijk kunnen combineren.

Hoe gebruik je een Donkey Republic-deelfiets?

Een Donkey-fiets huren is eenvoudig. Je gaat naar een van de drop-offlocaties, ontgrendelt daar een fiets met de Donkey Republic-app en gaat op weg. Je maakt zo veel tussenstops als je wil, door je fiets te vergrendelen en de rit via de app te pauzeren. Ben je op bestemming? Zoek dan in de app waar er een drop-offzone is, parkeer je fiets daar en vergrendel hem. De betaling wordt automatisch verrekend. De duur van je rit bepaalt de kostprijs. Een ritje met een  gewone fiets maak je al vanaf 1,8 euro, een elektrisch exemplaar huur je al vanaf 3 euro. Voor frequente gebruikers zijn er interessante formules tegen lagere kostprijs.