OK is niet altijd OK!, beveilig je mobiele toestellen

Campagnebeeld OK is niet altijd OK!

Het Centrum voor Cybersecurity België en de Cybersecurity Coalition slaan opnieuw de handen in elkaar voor een jaarlijkse sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Samen met meer dan 500 partners gaan ze de strijd aan tegen oplichters met de slogan: OK is niet altijd OK!

SafeOnWeb wil hiermee de aandacht vestigen op het beveiligen van mobiele toestellen en het vermijden van mobile malware (virussen voor mobiele apparaten).

Smartphone op zak

Zo goed als iedereen, van zeer jong tot oud, heeft tegenwoordig een smartphone op zak. We gebruiken hem voor steeds meer toepassingen: om met vrienden in contact te blijven, om aankopen te doen, om films te bekijken, om te gamen of om huiswerk te maken. Criminelen en oplichters zien hierin een grote opportuniteit. Ze ontwikkelen virussen die speciaal ontwikkeld zijn om mobiele toestellen te treffen en gaan in volle aanval. 

De cyberaanval die ons in 2021 de meeste zorgen baarde en die gewone internetgebruikers trof, was ongetwijfeld de verspreiding van het FLUBOT-virus. Meer dan 11.000 smartphones werden in een mum van tijd besmet met dit virus omdat gebruikers achteloos een applicatie downloadden. Zo kon het virus zich ongemerkt verspreiden naar alle contacten van de slachtoffers. 

Tips om je smartphone veilig te houden

Het is niet zo moeilijk om je smartphone veilig te houden. De belangrijkste manier waarop toestellen besmet raken is door het downloaden van onbetrouwbare apps. Wees daarom voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een onveilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert. De slogan van de campagne van dit jaar is daarom: OK is niet altijd OK! Op OK klikken om een app te downloaden, kan immers heel vervelende gevolgen hebben.

Enkele tips om je smartphone veilig te houden lees je hieronder. Nog meer tips vind je op de website van Safeonweb.

Beveilig je smartphone in 5 stappen