Plattelandsproject klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland

PDPO aangetaste den

Naaldbossen die massaal afsterven… het gebeurt steeds vaker. De combinatie van bossen met slechts één boomsoort en de toenemende droogteperiodes maakt de bomen kwetsbaar. Als dan een plaag zoals de schorskever haar intrede doet, sterven de bomen massaal af. In België wordt het Waasland erg getroffen. Hier werden vorige eeuw veel naaldbossen aangelegd. Als je weet dat dit ook nog eens gebeurde op weinig vochthoudende zandgronden, verbaast het niet dat de klimaatverandering hier genadeloos hard inhakt.

Plattelandsproject

Met het plattelandsproject Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland pakt Bosgroep Oost-Vlaanderen het probleem op grote schaal aan. De doelstelling: samen met boseigenaars 50 hectare bos omvormen en zorgen dat het Waasland opnieuw groene, gezonde bossen heeft.

Boseigenaars krijgen hulp bij de aanvraag van een kapvergunning. Daarnaast krijgen ze een zeer voordelig tarief voor het rooien en plantklaar maken van het terrein. De heraanplant gebeurt met het oog op een gezond, veerkrachtig bosecosysteem. Hierbij is een gezonde mix van verschillende, standplaatsgeschikte bomen cruciaal. Er wordt een plan op maat gemaakt en er wordt ondersteuning geboden bij de subsidieaanvraag.

Plattelandsproject klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland logobalk