Plattelandsproject klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland

PDPO aangetaste den

Naaldbossen die massaal afsterven… het gebeurt steeds vaker. De combinatie van bossen met slechts één boomsoort en de toenemende droogteperiodes maakt de bomen kwetsbaar. Als dan een plaag zoals de schorskever haar intrede doet, sterven de bomen massaal af. In België wordt het Waasland erg getroffen. Hier werden vorige eeuw veel naaldbossen aangelegd. Als je weet dat dit ook nog eens gebeurde op weinig vochthoudende zandgronden, verbaast het niet dat de klimaatverandering hier genadeloos hard inhakt.

Plattelandsproject

Met het plattelandsproject Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland pakt Bosgroep Oost-Vlaanderen het probleem op grote schaal aan. De doelstelling: samen met boseigenaars 50 hectare bos omvormen en zorgen dat het Waasland opnieuw groene, gezonde bossen heeft.

Boseigenaars krijgen hulp bij de aanvraag van een kapvergunning. Daarnaast krijgen ze een zeer voordelig tarief voor het rooien en plantklaar maken van het terrein. De heraanplant gebeurt met het oog op een gezond, veerkrachtig bosecosysteem. Hierbij is een gezonde mix van verschillende, standplaatsgeschikte bomen cruciaal. Er wordt een plan op maat gemaakt en er wordt ondersteuning geboden bij de subsidieaanvraag.

Infomoment

Op zaterdag 10 juni 2023 organiseren gemeente Moerbeke, Stekene en Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord een infomoment in ontmoetingscentrum Boudelo, Kasteelstraat 23, 9190 Stekene. 

Op het programma:

  • 9u45: Ontvangst en welkomstwoord
  • 10u10: Bosomvorming van a tot z door projectcoördinator Jurre Baguet
  • 11u00: Wandeling met bosbeheer info
  • 11u45: Stel al jouw vragen bij een hapje en drankje


Graag inschrijven voor 5 juni via mail naar bosgroepnoord@oost-vlaanderen.be. Meer info vind je op www.bosgroepen.be/klimaatrobuuste-wase-bossen

Expeditie Kloosterbos

Wat gebeurt er in het bos en hoe maken we het future proof? Ontdek het op zondag 18 juni tijdens Expeditie Kloosterbos. Je maakt een uitgestippelde wandeling op eigen tempo en komt op elke stop iets te weten over kloempen, bosbeheer en bosomvorming. En passant kan je enkele leuke workshops volgen en genieten van proevertjes en een drankje. Meer info en inschrijven.