Ook komende weken nog grote problemen te verwachten bij De Lijn

Foto van een bus van De Lijn

Al sinds begin dit jaar wordt er in het hele Waasland, maar vooral in Moerbeke, Koewacht en Stekene, de ene na de andere bus van De Lijn afgeschaft. De Vlaamse vervoersmaatschappij werkt namelijk met onderaannemers. Doordat de huidige aanbesteding in januari afloopt en overgenomen wordt door een ander bedrijf, neemt de ene na de andere chauffeur ontslag. Er komen maar geen oplossingen en reizigers in het Waasland blijven massaal in de kou staan doordat er dagelijks tot wel 100 bussen niet komen opdagen, zowel tijdens de spits als tijdens daluren. Omdat dit zo niet langer kan, dreigt Moerbeke alvast De Lijn in gebreke te stellen.

Brief aan de directeur-generaal

Samen met Vervoerregio Waasland en vertegenwoordigers uit alle Wase gemeenten heeft ons gemeentebestuur een brief verstuurd naar de directeur-generaal van De Lijn. Ze ondergraven hierdoor immers hun eigen geloofwaardigheid en het draagvlak voor hun eigen vervoersplan. Ook al ligt de oorzaak van het probleem elders, door dit gebrek aan vervoerszekerheid jaagt De Lijn mensen terug in hun auto.

Nog geen oplossing in nabije toekomst

Vooral het feit dat de vervoersmaatschappij pas binnen enkele maanden een oplossing voorstelt, zit ons bestuur dwars. Pas op 1 september wordt er een oplossing aangereikt voor de spitsbussen, en de rest van het net zou pas in januari 2025 terug stipt en betrouwbaar rijden. Terwijl de examenperiode er stilaan aankomt en studenten moeten kunnen rekenen op het openbaar vervoer. Jongeren hebben tijdens de examens al genoeg stress zonder dat ze zich moeten afvragen of ze überhaupt wel op school gaan geraken. Het is een schande dat De Lijn deze basisbelofte niet nakomt. Dit is een dramatisch chaotische toestand die toevallig samenvalt met een nieuw vervoersplan, dat uiteraard ook nog bijsturing nodig heeft. 

Onze eisen

We vragen dat De Lijn hun fouten toegeeft, transparant communiceert naar de reizigers toe over oorzaken, gevolgen en oplossingen van de geschrapte ritten en duidelijk maakt dat dit niets met het vervoerplan te maken heeft maar wel met het feit dat er vanaf 1 januari nieuwe onderaannemers zijn op de lijnen in het Waasland. We vragen tevens kordate oplossingen voor de reizigers en onze inwoners op korte termijn. Het bestuur hoopt alvast dat andere gemeenten zich ook willen aansluiten bij de ingebrekestelling indien er niet snel beterschap en eerlijke communicatie volgt. 

Studenten wordt aangeraden alternatief vervoer te zoeken

Het gemeentebestuur geeft alvast alle leerlingen en studenten de raad om alternatieve oplossingen te voorzien om komende examenperiode zeker tijdig op school te geraken. Met de informatie die we nu hebben, geloven we niet dat De Lijn de komende weken betrouwbaar openbaar vervoer kan garanderen.