Regenwater, da's hemels!

Campagnebeeld regenwater, da's hemels!

We hebben allemaal al eens gevloekt op regenwater. Die ene picknick die in het water viel, dat fietstochtje waar het weer plots omsloeg of die druppels die beginnen vallen, nét wanneer de was buiten hangt te drogen. Maar je kan dat hemelwater ook nuttig gebruiken, om je planten water te geven of je toilet door te spoelen, bijvoorbeeld.

Goed voor je portemonnee

Heel wat regenwaterputten in onze Vlaamse woningen worden niet gebruikt of zijn gewoonweg niet aangesloten. Nochtans valt er bij momenten gigantisch veel gratis regenwater uit de hemel. Waarom zouden we daar niet van profiteren? Zo kun je door het gebruik van regenwater tot 50% op je drinkwaterfactuur besparen. Je maakt je huis er ook direct toekomstbestendig mee. Installaties als een betonnen regenput hebben namelijk een lange levensduur en vragen weinig onderhoud. Naast de klassieke betonnen versie bestaan er bovendien tal van andere (en soms goedkopere) opties.

Goed voor het klimaat

De opvang en het hergebruik van regenwater zijn ook belangrijk voor ons klimaat: lange periodes van droogte, hittegolven en zware regenval met wateroverlast wisselen elkaar af. De opvang van regenwater geeft ons een buffer bij hevige regenwaterval en ontlast onze afvoersystemen om wateroverlast te voorkomen. Dat opgevangen water kunnen we dan weer in drogere periode gebruiken om tekorten op te vangen. 

Meer info

Neem een kijkje op oost-vlaanderen.be/regenwater om alle voordelen van regenwater op een rijtje te zien.