Renoveren? Je staat er niet alleen voor!

Man op zijn knieën aan het renoveren

Sinds 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Ben je sindsdien de nieuwe eigenaar van een woning of appartement met EPC-label E of F, dan moet je verplicht binnen de vijf jaar renoveren naar minstens EPC-label D. Stapsgewijs worden de regels strenger tot in 2050 elke woning EPC-label A moet hebben. Maar hoe begin je daaraan?

Financiële hulp

Er zijn heel wat maatregelen om je financieel te steunen bij deze renovatiewerken. Voor een overzicht van alle mogelijke premies kan je terecht op premiezoeker.be. De belangrijkste hierbij zijn Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie.

Voor het financieren van de werken kan je bij je bank samen met de hypothecaire lening voor de verwerving van het pand het Renovatiekrediet met rentesubsidie aanvragen. Dit kan nog voor authentieke aktes t.e.m. 31/12/2024.

Voor verhuurders

Ook wie een woning verhuurt moet in de meeste gevallen over een geldig EPC beschikken. Stel je de woning te huur via een advertentie? Dan is het bovendien verplicht de energiescore of het energielabel hierin te vermelden. Zo weten kandidaat-huurders hoe energiezuinig het pand is waarin ze interesse hebben en kunnen ze goed geïnformeerd beslissen of ze al dan niet de woning wensen te huren. 

Het niet naleven van deze verplichte vermelding kan je duur komen te staan. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap controleert op het naleven ervan en kan hiervoor geldboetes opleggen van 500 tot 5000 euro. De controle gebeurt via steekproeven of naar aanleiding van een klacht van een (kandidaat)huurder.

Advies en begeleiding

Zie jij de noodzaak om je woning te renoveren en energiezuiniger te maken wel in, maar weet je niet goed waar te beginnen? Bij het energiehuis Woonwijzer Waasland kan je terecht voor onafhankelijk, gratis renovatieadvies en –begeleiding. Woonwijzer Waasland biedt een intensieve begeleiding van A tot Z bij het renoveren van je (huur)woning.

Ook voor vragen rond en begeleiding bij het aanvragen van premies kan je bij het energiehuis terecht.

Meer info

Meer informatie over dit onderwerp vind je op woonwijzerwaasland.be. Je kan hen ook bereiken via mail of op het telefoonnummer 03 500 47 40.