Samenlevingsdienst voor jongeren tussen 18 en 25

Promobeeld samenlevingsdienst

Ben je tussen de 18 en de 25? Wil je bijleren en ondertussen iets nuttigs doen voor onze maatschappij? Ga voor een samenlevingsdienst!

Een Samenlevingsdienst, wat is dat?

Een warme maatschappij. Zorg voor zichzelf. Zorg voor mekaar. Zorg voor de natuur. Dat is wat jongeren tijdens een Samenlevingsdienst met elkaar verbindt.

Net als in onze buurlanden kunnen jongeren tussen 18 en 25 jaar ook in België een Samenlevingsdienst doen. De Samenlevingsdienst biedt je de kans je gedurende zes maanden voltijds te engageren voor een maatschappelijk project in een sector naar keuze: natuur, milieu en klimaat, zorg en welzijn, cultuur en onderwijs of sport. Daarnaast krijg je boeiende vormingen in groep (EHBO-certificaat van het Rode Kruis, ecologisch consumeren, sociale vaardigheden, interculturaliteit en vele andere) en neem je deel aan groepsprojecten met andere jongeren. Het hele jaar staat de Samenlevingsdienst open voor alle jongeren tussen 18 en 25 jaar ongeacht je opleidingsniveau of je ervaring.

Je kan bijvoorbeeld evenementen organiseren in een cultureel centrum, kleinschalige landbouw ontdekken, activiteiten leiden in een opvangcentrum voor asielzoekers, in een rusthuis of in een educatieve boerderij.  Het is een geweldige kans om ervaring op te doen, mensen te ontmoeten, bij te leren, je blik te openen, jezelf te vormen én je toekomst richting te geven!

Je krijgt hiervoor een forfaitaire kostenvergoeding (rond de 10 euro per dag), wij zorgen ervoor dat je verzekerd bent én dat je zowel tijdens als erna goed begeleid wordt.

Wat is een Samenlevingsdienst?

Deze video geeft meer uitleg over de Samenlevingsdienst: voor zij die hun tijd nuttig willen spenderen of hun professionele mogelijkheden willen verkennen.

Je wil ervoor gaan?

Schrijf je dan in voor een wekelijkse online infosessie via infosessie.samenlevingsdienst.be of via een telefoontje op 0486 93 70 58.

De gemeente Moerbeke zet haar schouders onder het Platform voor de Samenlevingsdienst en biedt ondersteuning om het project te promoten bij jongeren en organisaties binnen de gemeente.

 

Getuigenissen

Op 6 maanden tijd vond ik datgene waarvan ik niet wist dat ik het zocht: tijd, mezelf, vriendschap en verbondenheid. Voor het eerst voelde ik me nuttig, relevant voor de maatschappij. Ik heb voortaan een plan en ik raad elke jongere die daar ook naar op zoek is aan om een Samenlevingsdienst te overwegen. Voor de maatschappij en vooral voor jezelf.  (Margot)