Trotse pleegzorggemeente

In november stond pleegzorg extra in de kijker tijdens de Vlaamse campagne Week van de Pleegzorg. Moerbeke en ook Lokeren engageren zich sinds kort als kersverse pleegzorggemeenten en gaan een samenwerking aan met pleegzorg Oost-Vlaanderen. 

Pleegzorg

Vandaag zijn er meer dan 7.000 pleeggezinnen in Vlaanderen. Dat lijkt veel, maar de nood blijft groot. Dicht bij ons zijn er nog steeds heel wat kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek die het moeilijk hebben omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen. Pleeggezinnen geven hen een nieuwe thuis, waar ze de kans krijgen om te groeien.  

Er zijn verschillende vormen pleegzorg mogelijk. Niet alleen kinderen of jongeren worden opgevangen. Ook pleeggasten, volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek, kunnen terecht bij gastgezinnen. Hoe lang pleegkinderen en pleeggasten in een gezin verblijven is heel variabel.

Heel wat pleegkinderen en pleeggasten worden opgevangen door een gezin uit hun netwerk. Dit kan familie zijn maar bijvoorbeeld ook vrienden, kennissen of buren. Voor  kinderen en volwassenen die niet in hun netwerk terecht kunnen, gaat pleegzorg Oost-Vlaanderen op zoek naar gezinnen die zich kandidaat stellen om thuis iemand op te vangen. 

Iedereen kan pleeggezin worden

Wie wil, kan zich ook aanmelden. Belangrijk hierbij is vooral dat je iemand een stabiel en veilig leefklimaat kan bieden. Een gratis infopakket is aan te vragen via pleegzorg.be

Moerbeke trotse pleegzorggemeente

De gemeenteraden van Lokeren en Moerbeke gingen respectievelijk op 18 september en 24 oktober 2023 akkoord met het verwerven van het pleegzorglabel.