Tussenkomsten en tips bij hoge energiefactuur

Wat kan je doen bij een stijgende energiefactuur?

Hoe ziet je energiefactuur er eigenlijk uit en welke tussenkomsten zijn er?

Eerst en vooral moet je weten dat je jaarlijkse gas- en elektriciteitsafrekening bestaat uit drie grote delen:

 1. Energiekost
  De energiekost is het deel van de factuur dat rechtstreeks naar je energieleverancier gaat. De leveranciers bepalen de energiekost zelf, ze hangt samen met je keuze van energieleverancier. De energiekost kan dus – in tegenstelling tot de andere componenten van je energiefactuur – (grondig) verschillen van leverancier tot leverancier. Je aardgas- en elektriciteitsverbruik zullen zwaar doorwegen in de energiekost.
   
 2. Nettarieven
  De nettarieven zijn de tarieven die je betaalt om energie tot bij je thuis of tot bij je bedrijf te krijgen.
   
 3. Heffingen
  De (federale en gewestelijke) overheden, die diverse toeslagen en bijdragen aanrekenen ten voordele van hun sociaal en milieugericht energiebeleid (vb. Energiefonds).

Je kan enkel op het gedeelte van de energiekost besparen, de nettarieven en heffingen zijn bij elke leverancier hetzelfde.

Tussenkomsten om je energiefactuur te betalen

Heb je het steeds moeilijker om je energiefactuur te betalen? Wist je dat er heel wat tussenkomsten bestaan om je te helpen?

We sommen ze even op voor jou: 

 • Sociaal tarief
  Wie recht heeft op sociaal tarief, is een ‘beschermde klant’ of ‘beschermde afnemer’. Wie beschermde afnemer is, heeft ook nog recht op andere voordelen en premies voor beschermde afnemers (o.a. gratis energiescan, kortingsbon bij de aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast bij Fluvius, verhoogde energiepremies, Vlaamse energielening aan 0%).
  Tot eind september 2022 hebben personen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen ook recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit.  
 • Verwarmingstoelage via het Sociaal Verwarmingsfonds
  De vzw Sociaal Verwarmingsfonds komt voor een deel tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Het Fonds komt het gehele jaar door tussen en het gaat om de factuur betaald voor huisbrandolie, lamppetroleum (type c) en bulkpropaangas.
  Je moet contact opnemen met het OCMW binnen de 60 dagen na de levering van de brandstof. 
 • Vlaamse energiefonds
  Jaarlijks wordt een bedrag via de energiefactuur afgehouden om te gebruiken voor het Vlaams energiefonds. Dit laat de OCMW’s toe om sociale begeleiding en van financiële steun toe te kennen in het kader van de energielevering aan de kwetsbaarste personen. 
 • Tijdelijke tussenkomsten
  De federale regering besliste in oktober 2021 om een éénmalige korting van € 80,00 toe te kennen aan alle gezinnen die sociaal tarief genoten op 30 september 2021. (Je hoeft hier zelf niets voor te doen, dit wordt automatisch gestort op je rekening).
  Begin 2022 zijn de maatregelen verruimd voor alle burgers met een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% voor elektriciteit (1 maart tot 30 september) en aardgas (1 april tot 30 september) en een eenmalige energiecheque van € 100,00. Ook hier hoef je zelf niets voor te doen, dit wordt automatisch verrekend via je energiefactuur. Er komt ook een eenmalige stookoliecheque van € 200,00 (per adres) voor gebruikers van stookolie (mazout), propaan en butaan.

Wie de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen of wie het financieel moeilijk heeft, kan langsgaan bij het Sociaal Huis om tijdelijk hulp in te roepen. Neem gerust contact op en maak een afspraak met een maatschappelijk werker.

Wat kan je zelf doen om je energiefactuur te laten dalen?

Energie besparen = geld besparen

 1. Vergelijken is de boodschap, dat kan snel en eenvoudig via een online vergelijkingssite. Je stapt bovendien snel en eenvoudig over zonder kosten.
  Hoe kan je vergelijken? Via de V-test van de VREG, of via www.mijnenergie.be  of www.prijsvergelijker.be  met het CREG kwaliteitslabel.
   
 2. Anderzijds kan je elke euro die je investeert in energiebesparing, terugverdienen dankzij een lager energieverbruik. En dit hoeft niet meteen veel geld te kosten.
  Voorbeelden zijn het plaatsen van radiatorfolie, een spaardouchekop, het gebruik van energiezuinige huishoudtoestellen, het gebruik van een stekkerdoos, je thermostaat correct afstellen, thermostaatkranen installeren,…
   
 3. Via een energiemeter kan je per toestel je stroomverbruik opmeten. Zo heb je zicht op de “grootverbruikers” en kan je hier eventueel actie ondernemen. Deze meters kan je kopen in een doe-het-zelf zaak.
   
 4. Stel je thermostaat slim in: verwarm enkel als het nodig is. Wanneer er iemand thuis is dus.
   
 5. Je huis moet minimaal een goeie dakisolatie, hoogrendementsglas en een zuinige verwarming hebben. Ook gevel- en vloerisolatie hebben onmiddellijk effect op je energiefactuur. Dit zijn investeringen die wat meer kosten, maar zich op langere termijn wel terugbetalen.
   
 6. Ga voor hernieuwbaar: is je huis al goed geïsoleerd? Dan kan je je resterende energiebehoefte zoveel mogelijk invullen met hernieuwbare energie. Investeren in zonnepanelen, of warmtepomp(boiler) hebben onmiddellijk effect op je energiefactuur. 
   
 7. Bovendien kan je nu via een groepsaankoop via www.zonnigwaasland.be  zonnepanelen tegen een scherpe prijs aankopen!

Veel tips kan je terugvinden op de blog van de website van Fluvius of in de brochure van Fluvius “verdien veel geld zonder moeite”. Deze kan je gratis komen afhalen in het gemeentehuis of het Sociaal huis. 

Renovatieadvies aan huis

Twijfel je welke ingreep je best uitvoert om te besparen op je energiefactuur, dan kan je renovatieadvies aan huis aanvragen bij het Steunpunt Duurzaam Bouwen van de provincie Oost-Vlaanderen . Een onafhankelijk expert komt bij jou thuis langs en geeft advies op maat. Dit is helemaal gratis dankzij tussenkomst van het gemeentebestuur.

Premies

Voor heel wat energiebesparende- en renovatiewerken bestaan bovendien interessante premies. Zowel voor eigenaars als verhuurders! Beschermde afnemers of particulieren met een exclusieve nachtmeter hebben zelfs recht op verhoogde premies. Via www.premiezoeker.be  vind je terug van weke premies jij kan genieten.

Vanaf 1 oktober 2022 worden de individuele premies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie samengevoegd tot één premie nl. “Mijn VerbouwPremie”. Meer info via www.mijnverbouwpremie.be   

Vlaamse energielening

Maar eerst moet de factuur natuurlijk betaald worden, en dat budget heb je misschien niet voorhanden.Daarom kan je bij het Energiehuis Woonwijzer Waasland terecht voor het aanvragen van de Vlaamse energielening aan 0%. Je kan maximaal € 15.000,00 ontlenen met een maximale terugbetalingstermijn van 10 jaar.

Meer info over de voorwaarden kan je terugvinden via www.interwaas.be/renteloze-vlaamse-energielening

Op zoek naar meer info?

Meer informatie nodig over wonen en energie, of heb je interesse in een energiescan of een renovatie advies aan huis? Neem contact op met het woonloket van de gemeente. 

Nood aan meer begeleiding en advies over premies, wonen, de Vlaamse energielening of energiebesparing? Maak een afspraak bij Woonwijzer Waasland. Elke 2de dinsdag voormiddag zijn we aanwezig in het gemeentehuis (enkel op afspraak).

Sociaal huis

Woonwijzer Waasland