Vogelgriep: dode vogels melden en verwijderen

Kip op zand

Naar alle waarschijnlijkheid is het vogelgriepvirus een constante geworden in de wilde vogelpopulaties in Europa, waardoor het vogelgrieprisico het hele jaar door aanwezig blijft.

Meld dode vogels

In de strijd tegen het virus is het noodzakelijk dat dode vogels steeds worden gemeld aan de (gratis) influenzalijn van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op 0800 99 777. Het FAVV beslist dan of de kadavers moeten ingezameld worden voor onderzoek afhankelijk van de locatie, de soort en het tijdstip.

De grondeigenaar of -beheerder verwijdert de resterende kadavers. Het verwijderen van vogelkadavers is belangrijk om de virale lading in de natuur te verkleinen voor vogels en andere dieren. Er werden immers ook al wilde zoogdieren, zoals vossen, besmet door het eten van zieke en dode vogels.

Bij het verwijderen van vogelkadavers is het noodzakelijk om uiterst voorzichtig te zijn. Draag daarom bij elk contact met zieke en dode vogels wegwerphandschoenen en een mondmasker (liefst FFP2). Plaats het kadaver in een hermetisch afsluitbare, waterdichte zak en let hierbij op dat de buitenkant van de zak niet wordt besmet, verpak ook zo weinig mogelijk lucht in de zak. Verzegel de zak en plaats die in een tweede zak, waarbij je opnieuw zo weinig mogelijk lucht in de zak verpakt. Was steeds je handen, onderarmen en nagels met zeep of ontsmettingsmiddel nadat je een kadaver behandeld hebt en zéker vooraleer je voedsel vastpakt.

Opgelet: momenteel is het nog altijd verplicht om hobbypluimvee binnen of afgeschermd te voederen. Meer informatie vind je op de website van het FAVV.