Home » Wees niet gek, doe de tekencheck
Wees niet gek, doe de tekencheck
Doe de tekencheck
Daarom is het belangrijk om de tekencheck te doen: wanneer je bent gaan wandelen in de natuur (in een bos, door de duinen, in een park of door de heide), wanneer je op kamp bent of wanneer je veel in je tuin gezeten hebt. Kortom, elke keer wanneer je een tijdje in de natuur geweest bent. Teken leven immers niet alleen maar in de bossen.
Wat moet ik dan doen?
Teken zijn erg klein en hun beet is zo goed als pijnloos. Je merkt het dus niet zomaar wanneer je gebeten bent. Liefst zoeken ze een warm plekje op (dat dus niet altijd even goed zichtbaar is), zoals bijvoorbeeld knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels. Je herkent een tekenbeet vooral door de aanwezigheid van de vastgehechte teek in de huid. Wanneer de teek nog niet volgezogen is, lijkt het vooral dat er een donker puntje vasthangt aan de huid. Het lijkt soms ook op een sproetje of moedervlekje, maar dan met pootjes.
Ik ben gebeten, wat nu?
Wanneer je een teek vindt, hoef je vooral niet meteen te panikeren. Naar schatting 86% van de teken is niet besmet met het virus dat de ziekte van Lyme veroorzaakt, en dus ongevaarlijk. En zelfs als je gebeten bent door een zieke teek, kan je besmetting nog steeds voorkomen wanneer je de teek op tijd verwijdert. Je kan dat gemakkelijk zelf doen met een tekenverwijderaar of een pincet met een dunne punt. Belangrijk is dat je de teek zelf niet platknijpt, verbrandt of verdraait: dan kan de teek braken en ziektekiemen doorgeven. Je mag hierdoor ook geen alcohol, zeep, jodium, ether of olie gebruiken op de teek. Daarna volg je nog een maand mogelijke symptomen op.
Meer info
Wil je meer informatie, of alles nog wat uitgebreider lezen? Klik dan snel door naar tekenbeten.be.