Home » Wonen en omgeving » Renovatieadvies aan huis
Je wilt je woning renoveren. Niet zomaar verfraaiingswerken uitvoeren, maar verbouwingen die je achteraf ook iets opleveren zoals minder energieverbruik, meer comfort, meer harmonie met je leefomgeving. Een duurzame renovatie die je woning ook nog eens doet stijgen in waarde, want het financieel plaatje is minstens even belangrijk! Vraag raad aan via het renovatieadvies van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen.
Emanuel Bosman kreeg renovatieadvies aan huis: ‘Ik zou het iedereen aanraden om te doen omdat het in het nemen van beslissingen omtrent isolatie een goede oplossing is om verschillende pro’s en contra’s te horen. Vooral om veel gemaakte fouten en denkfouten te voorkomen.’
Net als Emanuel op zoek naar onafhankelijk advies om je project waar te maken? Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen geeft renovatieadvies aan huis voor Oost-Vlamingen die hun verbouwing op een duurzame manier willen aanpakken. Dat betekent je energieverbruik naar beneden halen en rekening houden met een leefbare woonomgeving, maar ook meer wooncomfort. Door van bij het begin van het proces vooruit te kijken, een plan te maken en doordacht te kiezen, realiseer je stapje voor stapje je droomhuis.
Voor alle Oost-Vlamingen die willen renoveren en meer willen weten over isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie of duurzame materialen. De adviseur spreekt met jou af op de werf. Zo krijg je advies dat perfect op maat is.
Anderhalf uur renovatieadvies is volledig gratis. Gemeente Moerbeke en het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen nemen de volledige kost op zich.
Surf naar www.bouwwijs.be/renovatieadvies en vul digitaal je aanvraag in. Een adviseur neemt contact met je op voor een afspraak.
Kies je voor nieuwbouw? Dan geven we je graag advies op ons kantoor. Meer info op www.bouwwijs.be/bouwadvies.
Ook voor korte vragen rond duurzaam bouwen en verbouwen kan je terecht bij het Steunpunt. Mail naar dubo@oost-vlaanderen.be of bel op het nummer 09 267 78 07.
De algemene regel is om eerst te starten met de gebouwschil, waarbij je eerst het dak isoleert. Want warmte stijgt en kan zo verloren gaan. Na het dak komen gevelisolatie en vloerisolatie aan bod. Daarna kunnen ramen en ventilatie verbeterd worden. Tenslotte kan je de verwarming aanpakken en als kers op de taart kiezen voor hernieuwbare energie door zonnepanelen of een zonneboiler te laten installeren.
Maar elk huis is anders en de noden verschillend. Via de online tool ‘mijn warm huis’ kan je zelf al een eerste indicatie van een stappenplan maken om je woning te renoveren. Door enkel eenvoudige vragen te beantwoorden krijg je een stappenplan met per ingreep een overzicht van de geschatte investeringskost, de beschikbare premies en de jaarlijkse energie- en CO2-besparing.
Meer info: www.bouwwijs.be/mijnwarmhuis
De algemene regel is ‘hoe meer dakisolatie, hoe beter’, maar uiteraard zijn er steeds constructieve, financiële en logische beperkingen. 12 cm is het absolute minimum. Wij adviseren bij renovatie minstens 25 cm isolatie na te streven, afhankelijk van de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal. De isolatie dient in elk geval tot tegen het onderdak aangedrukt te worden. Een luchtspouw tussen onderdak en isolatie geeft immers kans op het nat worden van de isolatie door condensatie. Verder mag je het dampscherm aan de warme zijde van de isolatielaag zeker niet vergeten. Als isolatiemateriaal adviseren wij zachte materialen zoals houtwol, houtvezel, hennep, cellulose, glas of rotswol.
Wanneer een huis beter geïsoleerd is en ramen vervangen zijn, dan is het huis ook luchtdichter gemaakt. Er is dus minder luchtcirculatie dan voorheen. Daardoor zal de hoeveelheid CO2 en vocht hoger worden. Dit vocht kan condenseren op koude vlakken waardoor schimmelproblemen kunnen ontstaan. Dat probleem kunnen we vermijden door de vervuilde binnenlucht weg te ventileren. Ventileren moet permanent gebeuren, af en toe een raam open zetten is onvoldoende. Het moet ook in de juiste richting gebeuren: toevoer van verse lucht in leef- en slaapruimtes en afvoer van lucht uit de vochtige ruimtes zoals keuken en badkamer. Bij een grondige renovatie kan je een ventilatiesysteem D installeren, waarbij deze luchtstromen via een netwerk van kanalen doorheen je woning geleid worden en de warmte van de afgevoerde lucht gerecupereerd wordt. Bij een minder ingrijpende renovatie is een systeem C aangewezen, waarbij je roosters plaatst boven de ramen van de leefruimtes en een (vochtgestuurde) afzuigventilator in de vochtige ruimtes.