Peerke-plein

Het Peerke-plein kreeg officieel zijn naam op 15 juni 2015 na de vernieuwing van het plein. In de realiteit wordt het plein in de volksmond al jaren”Peerke-plein” genoemd.

Vanwaar deze naam? Peerke was de bijnaam van Pierre Rattingen, een bekend figuur in Belgische Koewacht, eigenaar van een winkeltje naast de Sint-Philippus en Jacobuskerk.

De familie van Rattingen verhuisde in de 19de eeuw van Graten bij Thorn uit Zuid-Limburg, Nederland naar Koewacht. In 1896 opende Pierre zijn winkel naast de kerk onder de naam Peerke. De winkel was een samenraapsel van allerlei spullen. Je kon het zo gek niet bedenken, of het was te koop bij Peerke.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sluit de kerk van 1914 tot 1921. In 1921 overtuigt Pierre de pastoor om de kerk terug te kopen met het gedacht:

Als het bij de pastoor regent, drupt het bij ons

De winkel van Peerke werd een vaste waarde op het plein van de Belgische Koewacht en werd later overgenomen door zijn zoon Fred en vrouw Tilly. In 2000 hield de winkel op met bestaan, omdat er geen opvolger was voor overname.

In de volksmond wordt nog altijd gesproken van “bij Peerke” om te verwijzen naar deze locatie. Om de herinnering aan Pierre te bewaren, werd het plein omgedoopt tot Peerke-plein.

Pleintje-Koewacht