Lokale verkiezingen 13 oktober 2024

Tot slot vinden op 13 oktober 2024 de provinciale en de gemeentelijke verkiezingen plaats. Dan kiezen we wie zetelt in de provincieraad en gemeenteraad. 

Oproepingsbrief

Bij de volgende lokale verkiezingen ben je niet langer verplicht om naar de stembus te gaan. De Vlaamse regering heeft de opkomstplicht voor de gemeenteraads- en de provincieverkiezingen afgeschaft.

De Belgische inwoners vanaf 18 jaar en de vooraf geregistreerde niet-Belgische inwoners die voldoen aan de kiesvoorwaarden, worden opgenomen op de kiezerslijst. Ze ontvangen eind september 2024 een uitnodigingsbrief om te gaan stemmen.

Wat moet ik doen als ik geen uitnodigingsbrief (meer) heb?
Heb je geen uitnodigingsbrief ontvangen, ben je die kwijt, vergeten of is die (onleesbaar) beschadigd? Vraag dan een duplicaat aan bij de dienst burgerzaken. Dit kan tot op de dag van de verkiezingen zelf. Kom je vooraf langs? Maak dan eerst een afspraak. Kom je de dag van de verkiezingen zelf af? Dan kan dit zonder afspraak in de voormiddag.
 
Hoe lang moet ik mijn uitnodigingsbrief bewaren?
De duur is niet bepaald, maar je houdt je uitnodigingsbrief best een drietal maanden bij. Stel dat er in het stemlokaal een fout gemaakt werd, dan kan je met je uitnodigingsbrief aantonen dat je wel degelijk bent gaan stemmen.
 

Stemmen als niet-Belgische inwoner

Europese en niet-Europese burgers die de Belgische nationaliteit niet bezitten maar in België verblijven kunnen zich inschrijven om als kiezer deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024. Daarvoor moet je je voor 1 augustus 2024 inschrijven bij de gemeente. Na inschrijving ben je vanaf 2024 in Vlaanderen ook niet verplicht om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lees hier meer over je inschrijven als buitenlandse kiezer.

Stemmen bij volmacht

Lukt het niet om te gaan stemmen wegens ziekte, een reis in het buitenland of je werkplanning maar wil je toch graag jouw stem laten gelden? Geef dan een volmacht aan een andere kiezer om in jouw plaats te stemmen. 

Voor deze lokale verkiezingen is het dus niet verplicht om een volmacht te geven als je niet naar het stemlokaal kan om te stemmen. Je bent dan ook niet verplicht om attesten of bewijsstukken in te dienen.

Redenen voor volmacht

  • Medische redenen
    Je bent omwille van medische redenen niet in staat om naar het stembureau te gaan of er naartoe gebracht te worden. Voeg in dit geval een medisch attest bij de volmacht.
  • Buitenland: beroeps- of dienstredenen
    Je bent op het moment van de verkiezingen in het buitenland omwille van beroeps- of dienstredenen. Voeg in dit geval een attest van de werkgever bij de volmacht waarin je werkgever bevestigt dat je op 13 oktober 2024 niet kan stemmen om beroeps- of dienstredenen. Verblijft jouw gezin bij jou in het buitenland? Dan kunnen ook zij op basis van dat attest een volmacht geven.
  • Beroeps- of dienstredenen 
    Je bent op het moment van de verkiezingen aan het werk. Voeg in dit geval een attest van de werkgever bij de volmacht waarin je werkgever bevestigt dat je op 13 oktober 2024 niet kan stemmen om beroeps- of dienstredenen. 
  • Buitenland: andere redenen
    Verblijf je om andere redenen dan hierboven vermeld in het buitenland? Voeg dan een attest van de burgemeester bij de volmacht waarop hij verklaart dat je niet kan stemmen. Vraag dit attest uiterlijk vrijdag 11 oktober aan bij de dienst bevolking en voeg de nodige bewijsstukken (bv. reservatie reisbureau, kopie hotelvoucher, kopie vliegtuigticket,…) toe. Maak hier je afspraak om dit attest in orde te brengen.
  • Schipper, marktkramer of kermisreiziger
    Ben je schipper, marktkramer of kermisreiziger en kan je daardoor niet stemmen? Voeg dan een attest waaruit de uitoefening van het beroep blijkt bij de volmacht. Dit attest wordt afgeleverd door de burgemeester. Ook gezinsleden die met jou samenleven, kunnen op basis van dit attest een volmacht geven. Vraag dit attest uiterlijk 11 oktober aan bij de dienst bevolking. Maar hier je afspraak om dit attest in orde te brengen.
  • Vrijheidsbeneming
    Verkeer je in een toestand van vrijheidsbeneming omwille van een rechterlijke maatregel? Voeg een attest van de directie van de inrichting toe aan de volmacht.
  • Geloofsovertuiging
    Je kan niet naar het stemlokaal gaan om redenen die te maken hebben met je geloofsovertuiging. In dit geval voeg je een attest van de religieuze overheid toe aan de volmacht dat stelt dat je op 13 oktober 2024 niet kan stemmen.
  • Student
    Lukt het om studieredenen niet om te stemmen? Voeg dan een attest van de directie van de onderwijsinstelling waar je studeert toe aan de volmacht.

Procedure volmachtkrijger

  • Op de verkiezingsdag breng je als volmachtkrijger deze documenten mee naar het stembureau waar de volmachtgever moet stemmen:
    – het ingevulde en ondertekende volmachtformulier;
    – de eigen identiteitskaart;
    – de eigen uitnodigingsbrief;
    – de uitnodigingsbrief van de volmachtgever;
    – het attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf kan stemmen.
  • Je geeft deze documenten af aan de voorzitter van het stembureau.
  • Je brengt de stem uit in plaats van de volmachtgever.
  • Het stembureau brengt volgende zaken aan:
    – een datumstempel op de uitnodigingsbrief van de volmachtgever;
    – de vermelding ‘heeft een volmacht gekregen’ op de uitnodigingsbrief van de volmachtkrijger.

Verhuis

  • Ik ben ondertussen verhuisd. Waar moet ik gaan stemmen?
    Je domiciliëringsadres op het moment dat de kiezerslijst wordt opgemaakt is bepalend voor de plaats waar je moet stemmen. Je gaat dus stemmen op de plaats die aangegeven is op jouw uitnodigingsbrief. Ook als je ondertussen bent verhuisd, als je domiciliëringsadres ondertussen veranderd is of het adres op je identiteitskaart al aangepast is.

  • Ik ben onlangs verhuisd en kreeg een oproepingsbrief van de vorige bewoner. Wat moet ik doen?
    Je brengt de uitnodigingsbrief binnen bij de dienst Burgerzaken. Of je kan uitnodigingsbrief terug op de post doen met de vermelding ‘woont niet meer op het aangegeven adres’.

  • Ik heb geen adres (meer) in België, mag ik gaan stemmen? 
    Nee, als je geen adres (meer) hebt in België of je bent ambtshalve afgeschreven, krijg je geen uitnodigingsbrief en mag je niet gaan stemmen.

Overlijden

Ik kreeg een oproepingsbrief van iemand die overleden is. Wat doe ik? 
Je schrijft op de oproepingsbrief dat de kiezer overleden is en bezorgt de oproepingsbrief terug aan de dienst Burgerzaken of je stuurt de brief op per post.

Meer info

Op de website van de Vlaamse Overheid vind je nog meer info omtrent de verkiezingen terug.