Orgaandonatie

Laat je keuze over orgaandonatie registreren om er zeker van te zijn dat je wil gerespecteerd wordt. Wie ingeschreven is in het bevolkingsregister, is automatisch geregistreerd als potentiële orgaandonor tenzij:

 • Je dit uitdrukkelijk geweigerd hebt tijdens je leven
 • Je naaste familieleden zich hier uitdrukkelijk tegen verzetten.

Vier mogelijkheden

Je kan voor vier mogelijkheden apart je voorkeur opgeven:

 • Orgaandonatie voor transplantatie:
  Hierbij worden één of meer organen zoals lever, nieren, longen, hart of alvleesklier verwijderd om deze te transplanteren bij een andere persoon die op een orgaan wacht.
 • Donatie van andere soorten menselijk lichaamsmateriaal:
  Hierbij worden andere soorten materiaal gebruikt zoals huid, kraakbeen, pezen, hartkleppen of slagaders. Dit soort materiaal wordt gebruikt:
  • Of om getransplanteerd te worden bij een andere persoon wiens gezondheidstoestand dat vereist. Dit kan een huidtransplantatie zijn voor een persoon met ernstige brandwonden, een hoornvliestransplantatie voor een persoon met een visuele beperking, een hartkleptransplantatie voor een persoon met hartproblemen, ..
  • Of  om nieuwe behandelingen of geneesmiddelen  te produceren om bepaalde ziekten te genezen, zoals de ziekte van Alzheimer of bepaalde kankers in het bijzonder; in dit geval spreken we van “innovatieve therapieën”.
  • Of om het onderzoek op het gebied van de geneeskunde vooruit te helpen: bijvoorbeeld door een tumor, ganglion of kwab uit een zieke lever te verwijderen, die vervolgens door onderzoekers kan worden geanalyseerd om de oorzaken van een ziekte beter te identificeren en te zoeken naar nieuwe behandelingen.

Doelgroep

 1. Registreer je keuze tot orgaandonatie via het nationale gezondheidsportaal Mijngezondheid
 2. Of registreer je keuze tot orgaandonatie via het digitaal loket van eGovFlow 
 3. Of maak een afspraak bij dienst burgerzaken
 4. Je krijgt een ontvangstbewijs van je registratie

Nodig

 • Identiteitskaart

Wet- en regelgeving

Openingsuren

Burgerzaken