Muziek in je zaak

Speel je in je zaak, op je werkvloer of tijdens een evenement muziek af waar je niet zelf de auteur van bent? Dan moet je hiervoor een licentie aanvragen bij SABAM. Zo wordt de auteur eerlijk betaald voor zijn artistieke prestatie.

Sabam is de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. Sabam int de vergoeding voor het publieke uitvoeringsrechten stort de geïnde vergoeding door naar de auteur, de componist of de uitgever van de muziek. Dat geld vormt het uitgestelde loon van de auteur. Auteurs worden immers niet betaald voor het creëren van hun werk, maar alleen voor de publieke uitvoering ervan. Zonder inning van auteursrechten zouden zij voor de exploitatie van hun werk geen loon ontvangen.

 

Voor wie

De licentie geldt voor muziek die bestemd is voor klanten, zoals bijvoorbeeld muziek op de achtergrond in je café of restaurant; muziek in je winkel; telefonische wachtmuziek; achtergrondmuziek op websites enz.

Tarief

De tarieven voor Sabam en voor de billijke vergoeding worden berekend op basis van de aard van de handelsactiviteit, de oppervlakte van je zaak, het aantal mensen dat je in dienst hebt, de prijs van de meest gevraagde consumptie (in het geval van een horecazaak) enz. Op de website unisono.be kan je alvast een simulatie maken van je verplichte bijdrage.

Procedure

Je doet de aangifte via Unisono. Horecazaken voegen het bewijs van aangifte toe aan hun aanvraag voor het horeca-attest.

Uitzondering

Wie occasioneel een evenement met muziek of muziekactiviteit wenst te organiseren, moet dit aanvragen via het digitale evenementenformulier op de gemeentelijke website.

Openingsuren

Burgerzaken